Historie mateřské školky

Budova mateřské školy je z roku 1914. Je postavena v řadové zástavbě mezi rodinnými domy v jednosměrné, poměrně klidné, ulici Jamborova. K budově patří zahrada o rozměrech 1170m², která je chráněna ze všech stran domy a zahradami, nedoléhá tam hluk z ulice a je maximálně po celý rok využívaná našimi dětmi.

Dříve byla v přízemí hospoda s velkým tanečním sálem, kde se scházeli i místní ochotníci a hráli zde divadlo. V poschodí byl služební byt. Zřejmě od roku 1958 je zde mateřská škola.
Z této atypické budovy se nám podařilo vytvořit  příjemný rodinný dům pro jednu velkou rodinu, která má 50 dětí a 6 dospělých (4 paní učitelky a 2 provozní zaměstnance).
V mateřské škole pracuje stálý kolektiv zaměstnanců. Stálost kolektivu se velice pozitivně odráží na vytváření příjemné atmosféry.

Školka je dvoutřídní. Třídy, sociální zázemí, šatny, místnost na výuku řečové výchovy, šatna pro zaměstnance a výdejna stravy jsou v přízemí. V poschodí jsou lehárny, ředitelna, WC a půdní prostory. Máme výdejnu stravy, která je nově zařízená novou kuchyňskou linkou. Stravu dovážíme v nerezových várnicích z MŠ Kamenáčky.

Obě třídy a šatny máme vybavené novým nábytkem. Estetické pojetí celé budovy je dílem šikovných návrhářek a výtvarnic z řad našich p. učitelek, vstřícných rodičů a také určitým dílem i našich dětí, které aktivně přispívají svými nápady a výtvory.

Ani zahrada není dílem šikovného zahradníka. Je to práce společná. Děti zahradu udržují a zkrášlují, pěstují zde zeleninu,ovoce, mají vytvořenou babiččinu bylinkovou zahrádku a starají se o květiny, skalku a trávu. Co sklidíme, také zpracujeme.

Do kompostéru dáváme odpad ze zahrady.
Na zahradě mají děti k dispozici dvě pískoviště, spoustu nových hracích prvků, u kterých je zajištěna bezpečnost dopadovými plochami, zahradní nábytek, domeček, indiánský stan a travnaté hřiště.

Součástí zahrady je také ohniště, které využíváme ke společným setkáním u táboráků. Společně s rodiči jsme vytvořili pro děti umělý kopec, který využíváme v zimě k bobování. Dominantou zahrady jsou dvě vzrostlé  lípy.

V roce 2007 byla zrekonstruována část střechy. V říjnu 2008 byla dokončena  přístavba nového sociálního zázemí pro děti druhé třídy v zadním traktu budovy. Sociální zařízení je propojeno se stávající budovou i se zahradou. Součástí nové přístavby je také sklad, ve kterém je umístěna pec na vypalování keramických výrobků a jsou zde uschovány všechny potřebné věci k pracovním i hracím činnostem na zahradě.

Třídy jsou částečně smíšené . Ve druhé třídě jsou dětí od 4,5 do 7let věku, v první třídě děti od 3 do 5 let. Umožňujeme vzdělávání dětem se zdravotním postižením.

V roce 1999 jsme po absolvování kurzu„Ekologická výchova na mateřské škole“ začali intenzivně zpracovávat svůj ekologický program pro předškolní vzdělávání .
Od roku 2000 s ním pracujeme, přizpůsobujeme ho aktuálním podmínkám a potřebám dětí.
Preferujeme učení prožitkem. Ve třídách mají děti své kamarády z říše zvířat –  želvy,strašilky. Máme krásný vodní svět s rybami a dalšími vodními živočichy. Ani aktivní výjezdy do přírody nejsou dětem cizí – jezdíme čistit studánky, zachraňovat žáby,  spolupracujeme  s přírodovědnou stanicí , s LŠ Jezírko, 
Chápeme, že uvědomění si hodnoty zdraví a spojení člověka s přírodou je velice důležité.
Společenství mateřské školy je vhodným místem, kde lze všechny naše záměry cílevědomě realizovat. Našim cílem je vybavit děti zdravými návyky, dovednostmi zdravého životního stylu, odolností vůči stresům a zdraví škodícím vlivům dnešního světa a kladným aktivním vztahem k přírodě.

<<  Červenec 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031